زونکن برای چه چیزی استفاده میشود؟ آن هم وقتی بیشتر امور به صورت الکترونیک صورت میگیرد و شرکتها و سازمانهای زیادی اسناد و مدارک خود را به صورت الکترونیکی ذخیره می کنند. زونکن وسیلهای کاربردی برای آرشیو اسناد کاغذی است. زونکن در خانه هم کاربرد دارد و می تواند اسناد خود را با آن ساماندهی کنید. زونکن جلد سختی دارد و از این رو گزینه مناسبی برای جلوگیری از آسیب به اسناد است.
زونکنها دارای گیرههای فلزی ای هستند که کاغذ با پانچ شدن درون آنها قرار میگیرد. حتی اگر کاغذی دارید که نمیتوانید آن را پانچ کنید، میتوانید آن را در کاور قرارداده و در زونکن بگذارید. در این مقاله از زودمگ شما را با نکات مهمی در مورد این لوازم التحریر پرکاربرد آشنا میکنیم.
زونکن؛ بهترین وسیله آرشیو
زونکن بهترین وسیله آرشیو در مدارس، مطبهای پزشکی، ادارات و شرکتها است. زونکن پوشهای بزرگتر از کلاسور بوده و برای نگهداری و بایگانی اسناد و اوراق اداری، مدارک و…. به کار میرود. شاید جالبترین نکته در مورد زونکن این باشد که در برخلاف تصور بیشتر ما، واژه “زونکن” نام انگلیسی یا لاتین این وسیله نیست. فردریش زونکن مخترع آلمانی این وسیله است که نام خودش را بر روی آن گذاشته است.
بیشتر بخوانید : مقوای ایندربرد چیست؟
جنس جلد زونکن معمولا از پلاستیک، چوب، مقوا و گاهی چرم است که برای محافظت از اوراق و پروندهها بسیار مناسب است. برای نگهداشتن کاغذ، داخل زونکن گیرههای فلزی از جنس استیل ضدزنگ وجود دارد که قابلیت باز و بسته شدن دارند. زونکن در سایزهای مختلف وجود دارد که میتوانید متناسب با اوراق خود سایز مورد نظر خود را تهیه کنید.
زونکن چطور ساخته می شود؟
مهمترین مادهای که در ساخت زونکن به کار رفته مقوا است. پروسه ساخت زونکن به این صورت است که ابتدا مقواها را بریده و روی آن را با یک لایه کتان میپوشانند تا جلد آن مقاومت بیشتری داشته باشد. سپس برای دوام بیشتر دور لبههای زونکن نواری فلزی قرار میدهند. درون زونکن گیره فلزی ضدزنگی برای آرشیو ورقهای پانچ شده قرار میدهند. جلد زونکنها را از پلاستیک، چوب، مقوا و چرم میسازند.
بیشتر بخوانید : چه کاغذ هایی را نمیتوان بازیافت کرد؟
انواع زونکن؛ فاکتور مهم انتخاب
زونکنها انواع مختلفی دارند که براساس نوعشان دارای کاربردهای گوناگون هستند. رایجترین آنها زونکنهای اداری و لبهدارند. به طور معمول در سایزهای استاندارد A4 و A5 و B5 و عطف4.5 و 7.5 ساخته میشوند. قطر زونکن در گنجایش آن تاثیر دارد. هرچقدر قطر بیشتر، گنجایش آن بیشتر میشود. به طور معمول بین 300 تا 600 برگه را میشود در هر زونکن قرار داد.
زونکن A4 معمولا برای بایگانی اسناد و مدارک و زونکن A5 و B5 برای نامههای کوچک و فاکتور و رسیدها کاربرد دارند. از زونکن A3 برای آرشیو کارهای طراحی و گرافیکی استفاده میشود. زونکنها باتوجه به جنس، طرح و سایز کاربردهای متفاوتی دارند. بر این اساس در ادامه این مقاله شما را با انواع زونکن آشنا میکنیم.
- زونکن کلاسیک: یکی از متداولترین زونکنها است که جنس آن معمولا از PVC بوده و روکش داخلی آن لمینت است. این زونکن در دو سایز A4 و A5 تولید می شود.
- زونکن پومر: جلد این زونکنها با مقوای محکم و ضخیمی همراه با سلفون کاور شده و در سایز A4 تولید میشود.
- زونکن گالینگور: این زونکن به دلیل اینکه از مقوای سختی تولید شده و در برابر فشار مقاومت بالایی دارد، بیشتر در اداره و سازمانها برای آرشیو اسناد استفاده میشود.
- زونکن فانتزی: به دلیل طراحی متفاوت و تنوع رنگ شادی که دارد بیشتر مناسب مصرف خانگی است. اما بعضی شرکتها نیز طرح و رنگ اختصاصی خود را داشته و زونکن فانتزی برای آرشیو مدارک خو درنظر میگیرند.
- زونکن کاوردار: طلقی شفاف روی این زونکن پرس شده و روی جلد آن کاوری برای عنوانبندی قرار دارد که به وسیله آن میتوان مدارک مورد نظر را راحتتر پیدا یا دسته بندی کرد.
- زونکن تبلیغاتی: این زونکنها بیشتر برای سازمانهای بزرگ کاربرد دارد. برخی شرکتها و سازمانها برای آرشیو مدارک خود از زونکنهایی استفاده میکنند که لوگو یا نام تجاری خود را بر روی آن حک کردهاند.
- زونکن کتان روکشی: از نامش پیداست که از روکش کتان است و به دلیل داشتن لبههای فلزی دوام بیشتری دارند.
مزایای استفاده از زونکن؛ بهترین وسیله آرشیو سازمانی
بدون شک هر وسیلهای مزایای مختص به خود را دارد. یکی از مزایایی که زونکن دارد دستهبندی مدارک است. به این ترتیب به راحتی میتوانیم مدرک، سند و… خود را بدون صرف وقت زیاد پیدا کنیم. مزیت دیگر زونکن این است که به راحتی میتوانیم سند یا مدرکی را از مدارک دیگر کم یا به آنها اضافه کنیم. از جمله ویژگیهای زونکن که آن را منحصر به فرد کرده است عبارتند از:
- زونکنها به دلیل بزرگ بودن قابلیت نگهداری تعداد زیادی مدارک را دارند.
- گیره زونکن از فلز ضدزنگ بوده و فرسوده نمیشود.
- زونکنها به دلیل تنوع رنگی که دارند بهترین وسیله برای آرشیوهای سازمانی هستند.
- زونکنها دارای جلد مقاومی هستند که شکسته و تا نشده و در برابر رطوبت نیز مقاوم هستند.
- زونکنها طرحها و ابعاد متنوعی دارند.
بیشتر بخوانید : بسته بندی وکیوم چیست؟
تفاوت زونکن با کلاسور
خوب است بدانیم زونکن، نوعی کلاسور است اما با هم تفاوتهایی دارند. به دلیل همین تفاوتها دو وسیله جدا محسوب میشوند. زونکن به دلیل استفاده در آرشیو و فشاری که ممکن است بر آن وارد شود، از کلاسور مقاومتر ساخته میشود. تفاوت عمده این دو در گنجایش آنهاست. زونکن نسبت به کلاسور ورقهای بیشتر در خود جای میدهد.
از لحاظ ظاهری نیز گیرههای زونکن بزرگتر و تعداد حلقههای آن کمتر از کلاسور است. به این دلیل که اسناد و مدارک مهم با سوراخهای متعدد جلوه خوبی ندارد. حلقهها به دو صورت O وD شکلیاند که حلقههای D شل گنجایش بیشتری دارند. نحوه باز و بسته شدن گیرهها در زونکن و کلاسور نیز متفاوت است. زونکن توسط یک اهرم باز و بسته شده در صورتی که کلاسور با فشار از دو طرف داخل حلقه به سمت خارج باز میشود.
برای به راحتی بیرون کشیدن زونکن از قفسههای بایگانی دو حلقه انگشتی روی جلد آن است. یکی از این حلقهها در بالا و دیگری پایین قرار دارد و به اندازه انگشت شست یا کمی بزرگتر هستند. در وسط این دو حلقه لیبل و برچسب برای عنوانبندی زونکنها وجود دارد. اما در کلاسور وجود این موارد لزومی ندارد.
بیشتر بخوانید : چگونه سلفون را تمیز کنیم؟
قفل زونکن در سمت راست آن قرار دارد و مانند کتابهای خارجی باید آن را ورق زد. زیرا از این وسیله بیشتر در ادارات برای بایگانی آمار و ارقام استفاده میشود. در صورتیکه طراحی قفل کلاسور با زبان هر کشوری ارتباط مستقیم دارد. به طور کلی زونکن در ادارات و سازمانها و کلاسور مورد استفاده دانشآموزان و دانشجویان است.
یادداشت پایانی؛ زونکن برای چه چیزی استفاده میشود؟
زونکن در نظم بخشیدن مدارک و اسناد نقش کلیدی دارد. زونکن به دلیل گنجایش بالا و محکم بودن در برابر فشار و ضربه بهترین وسیله برای نگهداری و بایگانی مدارک شما است. میتوانید اسناد خود را با استفاده از زودنکن عنوانبندی و در صورت نیاز به راحتی و در کمترین زمان ممکن آن را پیدا کنید. از مهمترین پارامترهایی که هنگام خرید زونکن باید در نظر گرفته شود ابعاد آن است. بسته به سایز مدارک خود میتوانید از زونکن متناسب با آن استفاده کنید.
بیشتر بخوانید : پاکت پستی زودپک با بهترین کیفیت ارسال میگردد
سوالات متداول
گنجایش زونکن چقدر است؟
زونکن به طور معمول ظرفیت گنجایش 300 تا 600 برگه را داراست.
فرق زونکن و کلاسور در چه چیزهایی است؟
زونکن نسبت به کلاسور مقاومتر بوده و گنجایش بیشتری دارد. تعداد گیرههای زونکن کمتر از کلاسور است. از زونکن در ادارات استفاده میشود در صورتیکه از کلاسور بیشتر دانشجویان و دانشآموزان استفاده میکنند.
مهمترین کاربرد زونکن چیست؟
از زونکن در آرشیو مدارک و اسناد ادارات و موسسات استفاده میشود.
خیلی ممنون از مقالهی مفید و کاربردیتون! زونکنها واقعاً ابزارهای ضروری برای سازماندهی و نگهداری اسناد و مدارک هستند. بهویژه در محیطهای کاری و اداری که نیاز به دسترسی سریع و آسان به مدارک مختلف داریم، زونکنها نقش مهمی ایفا میکنند.
اگر دقت کنین توی اداره ها یا شرکتها خیلی استفاده میشه، مرسی از مقاله خوبتون
واقعا مقاله مفیدی بود. دست مریزاد!
این مقاله همه نکات مهم رو پوشش داده بود. عالی بود.
اطلاعات ارائه شده در این مقاله بسیار دقیق و جامع بود. سپاس!
مقاله بسیار ارزشمند و مفیدی بود. سپاس!
سپاسگزارم، اطلاعاتتون خیلی کاربردی و مفید بود. همیشه موفق باشین.
واقعاً به درد من خورد. خیلی ممنون از زحمتی که کشیدید.
راستش این مقاله خیلی بیشتر از چیزی که انتظار داشتم بهم کمک کرد. تو با زبون ساده و دلنشین همه چیز رو توضیح دادی و از هر نوع پیچیدگی هم پرهیز کردی. حس میکنم بعد از خوندن این مقاله خیلی چیزها برام روشنتر شده. واقعا مرسی که انقدر خوب نوشتی.
مقاله بینظیری بود! تمام نکات پیچیده رو به زبان ساده و قابل فهم توضیح داده بودین. به نظرم هر کسی که به این موضوع علاقهمنده حتماً باید این مقاله رو بخونه.
خیلی عالی بود، همهچیش روون و قابل فهم بود. خدا قوت!
این مقاله انگیزهبخش بود! امیدوارم مقالات مشابه بیشتری ازتون ببینیم.
این مقاله بیشتر وقت تلف کردن بود تا اینکه مفید باشه
مقالهتون عالی بود، دستتون درد نکنه.