چگونه کاتر را تیز کنیم این سوال ممکن است برای همه ما پیش آمده باشد. اما قبل از پاسخ به این سوال بهتر است بدانیم کاتر چیست و انواع مختلف آن را بشناسیم تا به خوبی بتوانیم راهکاری مناسب برای تیز کردن آن پیدا کنیم. کاتر وسیلهای ساده و در عین حال پرکاربرد است که در جاهای مختلف کاربرد دارد. برای بریدن، خط اندازی، طراحی و تیز کردن اجسام میتوانید از کاتر استفاده کنید.
اجزای کاتر شامل بدنه و تیغه است. بدنه کاتر معمولا پلاستیکی یا فلزی است. فلزی که در بدنه کاتر به کار میرود معمولا از جنس آلومینیوم، تیتانیوم، روی، استیل، فولاد و… است. اگر بدنه کاتر پلاستیکی باشد معمولا از جنس پلی پروپیلن و پلاستیک فشرده است. تیغه کاتر علاوه بر فلز بودن باید ضد زنگ باشد. قبل از خرید کاتر باید نکاتی را مورد توجه قرار دهید تا کاتر متناسب با نوع نیازتان را انتخاب کنید. در ادامه این مقاله از زودمگ به بررسی انواع مختلف کاتر و کاربرد هر کدام میپردازیم.
انواع کاتر براساس شکل و کاربرد
شاید شما هم فکر میکنید کاترها دارای دو یا سه مدل هستند اما کاترها بر اساس شکل و کاربرد انواع مختلفی دارند. که در ادامه به بیان انواع مختلف آن بر اساس این دستهبندی میپردازیم.
بیشتر بخوانید : بهترین برند کاتر
- انواع کاتر بر اساس شکل
کاترها به مرور زمان به شکلهای مختلفی طراحی شدند. انواع کاتر بر اساس شکل عبارتند از:
- کاتر مینی
- کاتر گردبر
- کاتر غلتکی
- کاتر چاقویی
- کاتر کلاسیک
- کاتر قلمی یا مدادی
2- انواع کاتر بر اساس کاربرد
بعد از اینکه با انواع کاتر بر اساس شکل ظاهری آشنا شدیم بهتر است با انواع کاتر بر اساس کاربرد آنها نیز آشنا شویم. انواع کاتر براساس کاربرد آنها عبارتند از:
- کاتر طراحی
- کاتر موکت بر
- کاتر پلکسی بر
- کاتر بسته بندی
- کاتر شیشه پاک کن
- دستگاه کاتر کاغذ بری
از کاتر طراحی برای خط اندازی، روکش برداری و پرداخت کاری در طراحی استفاده می شود. پرکاربردترین نوع کاترها، کاتر موکت بر است که برای بریدن موکت، کارتن و… به کار می رود. کاتر پلکسی نیز برای برش لمینت و پلاستیک و … است.
کاربرد کاتر بسته بندی نیز در بخش های تولیدی و مونتاژ و بسته بندی است که برای باز کردن کارتن بسته بندی یا ایجاد برش روی مقوا برای درست کردن جعبه استفاده می شود. کاتر شیشه پاک کن ابزاری شبیه کاتر است به همین دلیل در دسته کاترها قرار می گیرد و برای پاک کردن و لایه برداری شیشه و سرامیک به کار می رود. دستگاه کاتر کاغذبری در صحافی ها و انتشاراتی ها برای بریدن چندین لایه کاغذ مورد استفاده بیشتری دارد.
6 دسته تیغ کاتر برای کاربردهای مختلف
انواع تیغ کاتر با توجه به کاربرد آن متفاوت است. برای انواع کاتر نمی توانیم تیغ های یکسانی استفاده کنیم زیرا ممکن است یک کاتر نیاز به قدرت برندگی بیشتر و کاتر دیگر نیاز به برندگی کمتری داشته باشد. در ادامه انواع مختلف تیغ کاتر را نام می بریم:
- تیغ کاتر کلاسیک
- تیغ کاتر قلمی
- تیغ کاتر طلق بر
- تیغ کاتر عایق بر
- تیغ کاتر غلتکی
- تیغ کاتر قلابی
تیغ های کاتر بر اساس ضخامت و کاربرد دسته بندی می شوند. شما می توانید با در نظر گرفتن نوع کاتری که دارید تیغ مخصوص به آن را تهیه کنید.
2 روش تیز کردن تیغ کاتر
اینکه چگونه کاتر را تیز کنیم سوالی است که برای همه ممکن است پیش بیاید. به مرور زمان و با استفاده مکرر، تیغ کاتر کند می شود یا می شکند. ممکن است این اتفاق در حین کار پیش بیاید و شما تیغ کاتر جدید نداشته باشید در این صورت می توانید تیغ کاتر را تیز کنید. چند راهکار تیز کردن تیغ کاتر عبارت است از:
- با استفاده از پیچ و مهره: می توانید یک پیچ و دو مهره برداشته مهره ها را آنقدر روی پیچ بچرخانید تا شیاری هم قطر تیغ کاتر ایجاد شود. در مرحله بعد کافی است تیغ کاتر را مثل حرکت چاقو با چاقو تیزکن، در این شیار بکشید. بعد از چند بار کشیدن می بینید که تیغ کاتر شما دوباره تیز و قابل استفاده شده است.
- با استفاده از فویل: برای این کار کافی است کمی فویل را مچاله یا به شکل استوانه ای فشرده درآورده سپس با کاتر شروع به برش دادن فویل کنید این کار را آنقدر ادامه دهید تا تیغ کاتر تیز شده و به راحتی فویل لوله شده را برش دهد. از این روش برای تیز کردن چاقو و همچنین تیز کردن تیغه سبزی خردکن نیز استفاده کنید.
این دو روش تیز کردن تیغ کاتر برای استفاده موقت کاربرد دارد و بعد از آن بهتر است تیغ کاتر را عوض کنید.
چگونه تیغ کاتر را عوض کنیم
در هنگام استفاده از کاتر ممکن است لبه تیغ بشکند یا در اثر استفاده زیاد تیغ کوچک شود و نیاز به عوض کردن داشته باشد. کاترها دارای دو قسمت تیغ و بدنه هستند. در انتهای بدنه کاتر قسمت شیارداری وجود دارد که معمولا رنگ آن با رنگ بدنه کاتر متفاوت بوده و با کمی فشار می توانید آن را از بدنه جدا کنید. تیغ کاترها نیز معمولا قسمت بندی است.
بیشتر بخوانید : انواع کاتر های صنعتی
برای برطرف کردن کندی و شکستگی نوک کاتر کافی است به اندازه ای که در نظر دارید تیغ را از کاتر بیرون آورده و با استفاده از قسمت شیاردار کاتر و فشار دست به سمت بیرون آن را از بقیه تیغ جدا کنید. همچنین به جای استفاده از قسمت شیاردار کاتر می توانید از انبردست نیز استفاده کنید.
برای تعویض تیغ، اهرم کاتر را به صورت کشویی به سمت انتهای آن کشیده و تیغ را جدا و تیغ جدید را جایگزین کنید. دقت داشته باشید که تیغ را در کاتر وارونه قرار ندهید. در مدل های جدید کاتر، خشابی برای قرار دادن تیغ اضافی ایجاد شده است.
یادداشت پایانی؛ چگونه کاتر را تیز کنیم
چگونه کاتر را تیز کنیم تا بتوانیم دوباره از آن استفاده کنیم. به طور کلی کاتر ابزاری پرکاربرد در بسته بندی، طراحی و صنعت است. کاترها از دو قسمت بدنه و تیغه تشکیل شده اند. برای تیز کردن تیغ کاتر دو روش وجود دارد اولین کار تیز کردن آن با پیچ و مهره است.
به این صورت که مانند حرکت چاقوتیزکن برای تیز کردن چاقو، تیغ را بین مهره ها می کشیم. روش دوم تیز کردن کاتر با استفاده از فویل است. فویل را به صورت لوله ای و ضخیم در می آوریم و با کارت آن را برش می دهیم. این برش دادن را آنقدر ادامه می دهیم تا تیغ کاتر تیز شود. البته این دو روش به صورت موقت کاربرد دارد و بهتر است تیغ کاتر بعد از کند شدن عوض شود. برای خرید کاتر و تیغ آن می توانید به سامانه زودپک بزرگترین عرضه کننده اقلام بسته بندی مراجعه و به راحتی ثبت سفارش کنید.
سوالات متداول چگونه کاتر را تیز کنیم
کاتر چیست؟
وسیله ای برای ایجاد برش، خط اندازی و طراحی است.
چگونه کاتر را تیز کنیم ؟
با استفاده از پیج و مهره و فویل می توان کاتر را تیز کرد.
کاتر بسته بندی چیست؟
کاتر بسته بندی در بخش های تولیدی و مونتاژ و بسته بندی به کار می رود. برای باز کردن کارتن بسته بندی یا ایجاد برش روی مقوا برای درست کردن جعبه استفاده می شود.
دیدگاهها 8
کاتتر درسته یا کاتر؟
خیلی مفید بود، ممنونم برای راهنماییهای خوبتون. حتماً این روشها رو امتحان میکنم تا کاترم همیشه آمادهی کار باشه و بتونم بهترین نتیجه رو ازش بگیرم.
خیلی جذاب و کاربردی بود. دست مریزاد!
از خوندن این مقاله خیلی راضی بودم، خیلی خوب بود.
این مقاله یکی از بهترین مقالههایی بود که تا حالا خوندم.
برای اولین بار یه مقاله پیدا کردم که واقعا حس کردم چیز جدیدی یاد گرفتم. نویسنده خیلی خوب مطالب رو سادهسازی کرده بود و تونستم با آرامش تمام بخونمش.
مثل همیشه مقالهتون عالی و کاربردی بود.
به نظر من این مقاله فقط یه سری کلیشه تکراریه. اصلاً مفید نبود
اصلاً عمق نداشت، فقط یه سری حرفای معمولی جمعآوری شده
با اینکه طولانی بود، اما ارزشش رو داشت! خیلی خوب و دقیق توضیح داده بودین
واقعاً مقاله خوبی بود. سپاس.