چه کاغذهایی را نمیتوان بازیافت کرد، را شاید از خودتان پرسیده باشید. برای اینکه به جواب این سوال برسیم باید به چرایی بازیافت کاغذ توجه کنیم. شاید ندانید که سالانه میلیونها درخت برای تولید کاغذ قطع میشوند و این اتفاق چه اثر مخربی در محیط زیست ما میگذارد.
براساس آمارها سالانه 100 هزار تن کاغذ دور ریخته میشود که بازیافت این میزان کاغذ به ادامه حیات ما و محیط زیست کمک میکند. در این بین میزان کاغذی که بازیافت میشود حدو 50 درصد از این مقدار است. اما در این بین کاغذهایی هم هستند که قابلیت بازیافت ندارند. در این مقاله از زودمگ ضمن پرداختن به مزایای بازیافت شما را با کاغذهایی آشنا میکنیم که قابلیت بازیافت ندارند.
بیشتر بخوانید: مقوای ایندربرد چیست؟
کاغذ چطور تولید میشود؟
به طور معمول برای تولید کاغذ از تنه درختها استفاده میشود. به این صورت که تنه درختها را با دستگاه مخصوص به شکل براده چوب درمیآورند. سپس طی مراحلی با افزودن مواد شیمیایی برادهها را تجزیه کرده و خمیری به دست میآید که از آن الیاف سلولوزی حاصل میشود. به این الیاف خمیر کاغذ میگویند. این خمیر را پرس کرده و به این طریق ورق کاغذ ساخته و با تولید در ابعاد و اشکال مختلف، روانه بازار میشود.
پیشنهاد خرید: پاکت پستی
بازیافت؛ تولد دوباره منابع از دست رفته
قبل از ذکر مزایای بازیافت بهتر است بدانیم بازیافت چیست. بازیافت پروسه تبدیل مواد زائد و دورریز به مواد جدید و قابل استفاده است. این کار از انباشت زبالههای غیرقابل تجزیه جلوگیری کرده و باعث کم شدن آلودگی آب و هوا میشود.
بعضی مواد مانند فلزات میتوانند بدون از دست دادن خلوصشان بارها بازتولید شوند. مواد قابل بازیافت عبارتند از آهن آلات، مواد پلاستیکی، شیشه، کاغذ، کارتن و همچنین بعضی زبالهها و مواد شیمیایی که تبدیل به کود کمپوست میشوند.
بیشتر بخوانید: علت استفاده از خمیر پلاستیک در کاغذ سازی
کاهش آلودگی زیست محیطی؛ مزیت مهم بازیافت کاغذ
مزایای بازیافت کاغذ بر کسی پوشیده نیست وقتی بدانیم بیش از یک سوم زبالهها را کاغذ تشکیل میدهد.
آب یکی از ضروریات تولید کاغذ است. به طور مثال برای تولید هر قطعه کاغذ A4 بیش از 10 لیتر آب مصرف میشود. در نتیجه لزوم بازیافت کاغذ، موضوعی است که بیش از گذشته مورد توجه قرار دارد. با بازیافت کاغذ حدود 80 درصد در مصرف آب صرفهجویی میشود.
از طرفی برای تولید هر تن کاغذ، 17 درخت تنومند قطع میشود که به نابودی جنگلها و زیست طبیعی منجر میشود.
بازیافت زباله به طور کلی به کاهش تولید گازهای گلخانهای همچنین دی اکسید کربن حاصل از انباشت و سوزاندن زبالهها منجر میشود.
بیشتر بخوانید: چسب کالک برای چیست؟
5 دسته کاغذ غیرقابل بازیافت کدامند؟
تفکیک، اولین کاری است که در پروسه بازیافت کاغذ انجام میشود. بعضی از کاغذها قابل استفاده مجدد نیستند و جایی در صنعت بازیافت ندارند. حتی اگر این دسته از کاغذها بازیافت شوند هم کیفیت خوبی نخواهند داشت یا از نظر بهداشتی غیرقابل استفاده هستند. از جمله کاغذهایی که قابل بازیافت نیستند، عبارتند از:
- کاغذهایی با مصارف بهداشتی مثل دستمال کاغذی یا مرطوب به دلیل آلودگی میکروبی یا ویروسی غیرقابل بازیافت هستند.
- کاغذهایی که در بستهبندی مواد غذایی به کار رفتهاند به دلیل آغشته شدن به روغن یا سایر مواد غذایی کیفیت خود را از دست داده و استحکام کمیدارند. ضمن اینکه جداسازی روغن از کاغذ کاری سخت و هزینهبر است. کارتنهای مرطوب نیز غیرقابل بازیافتاند چراکه باعث پوسیدگی و فاسد شدن سایر کارتنها و مقواها میشوند.
- کاغذهای رنگی که در تولید آنها مواد نفتی استفاده شده است. جداسازی رنگ از این کاغذها دشوار بوده و زمان زیادی باید صرف بازیافت آنها شود. همچنین ممکن است رنگ آنها بر روی سایر کاغذها تاثیر بگذارد.
- کاغذهای حاصل از بازیافت مانند شانه تخممرغ به دلیل بازیافت زیاد تراکم مناسب برای تولید دوباره نداشته و کاغذ حاصل از آن بسیار بیکیفیت است.
- کاغذ حرارتی یا همان رسیدهای کاغذی از نظر بهداشتی غیرقابل بازیافت نیستند. دلیل آن هم این است که برای چاپ روی این کاغذها به جای جوهر از نوعی ماده شیمیایی به نام بیسفنول استفاده میشود که میتواند از طریق پوست منتقل و روی غدد درون ریز ما اثر بگذارد.
بیشتر بخوانید: استفاده از چسب حرارتی بدون تفنگ
کاغذ قابل بازیافت؛ زبالههای کاربردی
در بین کاغذهای دور ریخته شده، برخی از آنها قابل بازیافت هستند. با این وجود بازیافت چندباره باعث کاهش مقاومت خمیر میشود که بر کیفیت کاغذ تاثیر مستقیم دارد. کاغذ روزنامه، مجلات، کاغذهای کپی، پاکت کاغذی، کارتنها، کتابها، بروشورها، تراکتها، جعبههای مقوایی و کاغذهای گلاسه؛ مهمترین کاغذهای قابل بازیافت هستند.
یادداشت پایانی؛ چه کاغذهایی را نمیتوان بازیافت کرد؟
سالانه میلیونها درخت و هزاران لیتر آب برای تولید کاغذ استفاده میشود. این روند هرساله توسعه پیدا کرده و منابع بیشتری را میبلعد. از این رو با افزایش سطح بازیافت کاغذ میتوان امیدوار بود که آسیب کمتری به منابع طبیعی وارد کنیم.
هرچند باوجود اینکه بازیافت میتواند به ذخیره منابع انرژی و سلامت محیط زیست کمک کند، اما بعضی کاغذها و کارتنها را نمیتوان بازیافت کرد. دلایل زیادی بر بازیافت یا غیرقابل بازیافتی بودن کاغذ تاثیر مستقیم دارد. مهمترین آنها بهداشتی نبودن این کاغذهاست. از طرفی خمیری که از بازیافت این کاغذها به دست میآید استحکام کافی را برای استفاده مجدد ندارد.
سلامت مصرفکنندگان برای تیم زودپک همیشه مهم بوده و با درنظر گرفتن نوع کاغذ استفاده شده درکارتنها و پاکتها و استحکام آنها، بهترینها را برای شما تهیه کردهایم. کافی است برای خرید به وبسایت زودپک مراجعه و محصول مورد نظر خود را با خیال راحت سفارش دهید.
بیشتر بخوانید: چاپ روی شیشه و آینه چگونه انجام می شود؟
سوالات متداول
به چه دلیل نباید کاغذهای بهداشتی را بازیافت کرد؟
این کاغذها معمولا آغشته به ویروس و میکروب هستند و باعث انتقال آلودگی میشوند.
چه کاغذهایی را میتوان بازیافت کرد؟
کاغذ روزنامه، مجلات، کاغذهای کپی، پاکتهای نامه، کارتنها، کتابها، بروشورها، تراکتها، جعبههای مقوایی و کاغذهای گلاسه.
چه کاغذهایی را نمیتوان بازیافت کرد؟
کاغذهای بکار رفته در بسته بندی مواد غذایی، کاغذهای رنگی، کاغذهای حرارتی یا رسیدهای کاغذی، کاغذهایی با مصارف بهداشتی و کاغذهای حاصل از بازیافت.
دیدگاهها 13
مقاله خیلی خوبی بود! همیشه برام سوال بود که چه کاغذهایی قابل بازیافت نیستند. حالا خیلی چیزا رو فهمیدم. ممنون
خیلی خوب و کاربردی بود. ممنون از نویسنده محترم.
اطلاعات این مقاله بسیار ارزشمند بود. سپاس!
خیلی مقالهتون کامل و جامع بود. عالی بود، ممنون از شما.
دست مریزاد به نویسنده این مقاله. واقعاً معلومه که با دقت و تحقیق نوشته شده. همه نکاتش جالب و به دردبخور بود و تونستم خیلی از ابهاماتم رو برطرف کنم.
خیلی خوب و روان توضیح داده بودین، واقعا مفید بود. مرسی زودمگ!
متنت به جای اینکه کمک کنه، بیشتر سردرگمم کرد.
واقعاً ناامید شدم، توقع داشتم محتوای قویتری داشته باشه
ساده و خلاصه، همین چیزی که میخواستم.
عالی بود! خیلی از این مقاله چیزهای جدید یاد گرفتم. امیدوارم باز هم از این مقالات بذارید
یه متن بیمفهوم که وقت آدمو تلف میکنه
خیلی خوب بود. مختصر و مفید
واقعاً یکی از بهترین مطالبی بود که خوندم. کامل و بینقص، آفرین به نویسنده!